Proiectul s-a născut din dorința Bibliotecii de a fi cât mai aproape de cititori, de a regândi relația cititor – carte în contextul social și cultural actual. „Raftul Verde” coboară cărțile din turnul de fildeș al bibliotecilor, în spații mai puțin obișnuite: parcuri, piețe, scuaruri, promenade, faleze sau chiar mall-uri, oferind comunității prilejul de a se implica civic și de a comunica într-un nou mod: prin intermediul lecturilor.

Având la bază conceptul de booksharing, „Raftul verde” este o bibliotecă neconvențională unde cărțile circulă liber între cititori, ca într-un mare grup de prieteni. Oricine poate lua o carte de la „Raftul Verde”. O poate păstra pentru sine, o poate returna sau poate oferi, la rândul său, o altă carte, la schimb. Mai mult, poate face donații și recomandări de lectură sau poate deveni voluntar al proiectului!

Uneori, în mod paradoxal, o carte dăruită cuiva ne poate îmbogăți mai mult decât una păstrată în propria bibliotecă! „Raftul Verde” ne invită pe toți să ne implicăm pentru a ne îmbogăți  cu oameni care citesc în jurul nostru, cu care ne vom simți mai conectați prin idei și valori, constituind, cu adevărat, o comunitate.

Dacă la nivel mondial, atât consacratele asociații „Friends of Libraries”, cât și organizațiile de tipul „Little Free Library” realizează deja, cu succes, de mult timp, acest gen de biblioteci alternative, a sosit momentul ca și la Constanța să se întâmple acest lucru. Iată că, începând cu anul 2022, Primăria, Consiliul Județean, Biblioteca Județeană Constanța, Grupul Editorial RAO, librăria Dorian Gray și Asociația Evosapio au creat un parteneriat solid pentru realizarea „Raftului Verde”.